Hoe Cool Chemistry de weg vrijmaakte voor een duurzame toekomst

In slechts twee decennia heeft Christeyns uitzonderlijke vooruitgang geboekt bij het terugdringen van het water- en energieverbruik in industriële wasserijen. Er werd een indrukwekkende vermindering gerealiseerd van 10 liter naar minder dan 3 liter vers water per kg linnen. Bovendien daalde het energieverbruik van 0,65 kWh tot minder dan 0,15 kWh per kg linnen.

De algemene opvatting is dat een vermindering van het waterverbruik een toename van het chemiegebruik vereist om effectief te wassen. Christeyns heeft het tegendeel bewezen. Door innovatieve technologieën zoals filtersystemen (Lint-X-assortiment), zeer efficiënte warmtewisselaars (Heat-X-assortiment) en nauwkeurige doseertechnieken (FLUX-assortiment) te combineren met een andere benadering van chemie, is het wasproces volledig veranderd.

Geschiedenis van innovatie: De introductie van “Cool Chemistry”

Door een baanbrekende aanpak in het formuleren van wasmiddelen ontwikkelde Christeyns een reeks innovatieve producten. Een van deze innovaties is Cool Care, een hoofdwasmiddel dat de beste oppervlakteactieve stoffen en enzymen combineert voor uitzonderlijke prestaties. In combinatie met een speciaal ontworpen wasproces en Cool Brite (bleekmiddel voor de horeca) of Cool Asepsis (desinfectiemiddel voor de gezondheidszorg) vormt Cool Care de basis van Christeyns’ “Cool Chemistry”. Dit innovatieve wasproces werd in 2013 geïntroduceerd en zorgt sindsdien voor een revolutie in de industrie.

Uitblinken bij lagere temperaturen

De term “Cool Chemistry” komt voort uit het concept van wassen bij lagere temperaturen. Cool Chemistry is speciaal ontworpen voor linnengoed in de horeca, gezondheidszorg en voor werkkleding. De resultaten zijn uitstekend op het gebied van vuilverwijdering, witheid, bleken en desinfectie, zelfs bij temperaturen van 40°C. Hoe cool is dat!

 

workwear before-after washingworkwear before-after washing workwear before after washing

De revolutionaire technologie

Het unieke van het Cool Chemistry-concept is de on-site productie van het bleekmiddel Cool Brite en het desinfectiemiddel Cool Asepsis. Met behulp van de Cool Box technologie worden de geconcentreerde Cool Brite/Cool Asepsis componenten nauwkeurig afgemeten, gecombineerd met water en direct geïntegreerd in het wasproces. Hierdoor is er geen transport van water nodig, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van de koolstofuitstoot.  Bovendien garandeert de on-site productie ook zeer efficiënte en stabiele formules. Voor wasserijen waar de ruimte beperkt is, ontwikkelde Christeyns een kleiner apparaat – Cool Box Lite – dat perfect past in kleinere ruimtes.

 

Cool Box dosing deviceCool Box Lite dosing device

Dankzij de Cool Box technologie, worden het bleekmiddel Cool Brite en het desinfectiemiddel Cool Asepsis op locatie bij de klant geproduceerd. Dit resulteert in een besparing van 25 miljoen liter water, wat gelijk staat aan meer dan 10 olympische zwembaden.

Benadrukken van milieuvriendelijkheid: Cool Chemistry met Ecolabel

Om de ecologische impact te onderstrepen, heeft Christeyns de Cool Chemistry Green en Blue series ontwikkeld, beide bekroond met een milieukeurmerk. Deze Cool Chemistry-varianten met ecolabel bieden dezelfde flexibiliteit als de standaard Cool Chemistry producten en leveren uitstekende wasresultaten tussen 40 en 60°C. De prestaties op het gebied van vuilverwijdering en witheid blijven uitzonderlijk in vergelijking met conventionele processen, dat maakt deze producten een duurzame keuze.

 

Het Cool Chemistry Green-assortiment voor de horeca is bekroond met het EU Ecolabel. Dit label helpt consumenten bij het identificeren van producten en diensten die gedurende hun hele levenscyclus een verminderde impact op het milieu hebben. Van de winning van grondstoffen tot de productie, het gebruik en de afvalverwerking, het EU Ecolabel bevordert en garandeert een uitstekende milieuprestatie. Het is een betrouwbaar vrijwillig label dat in heel Europa wordt erkend.

 

Het Cool Chemistry Blue assortiment draagt het Nordic Swan Ecolabel voor horeca en gezondheidszorg, het officiële Ecolabel voor de Scandinavische landen. Het is een vrijwillig en handig hulpmiddel dat consumenten in staat stelt actief te kiezen voor milieuvriendelijke producten. Het Nordic Swan Ecolabel is een ISO 14024 type 1 milieukeurmerksysteem en een onafhankelijk controleorgaan dat garandeert dat producten voldoen aan strenge milieu- en klimaatnormen. Het levenscyclusperspectief van het product wordt grondig geanalyseerd, waarbij de impact op het milieu van grondstofwinning tot afvalbeheer wordt bekeken.

Ongeëvenaarde desinfectiemogelijkheden

Wasserijen in de gezondheidszorg die een onberispelijke hygiëne voor hun linnen willen garanderen, kunnen ook vertrouwen op Cool Chemistry. Cool Chemistry is erkend door het Duitse Robert Koch Institute (RKI) en voldoet aan de Europese normen (EN1276, EN1650, EN13704, EN14476 en EN13727). Het biedt uitstekende en geurloze desinfectie, zelfs bij 60°C.

Positieve invloed op textiel

De unieke chemie van Cool Chemistry biedt extra voordelen naast uitstekende wasresultaten. Cool Chemistry is pH-neutraal en bevat de meest milde ingrediënten, die in combinatie met lagere temperaturen de chemische impact op textielvezels verminderen en hun levensduur verlengen.

Cool Chemistry: De weg vrijmaken voor een duurzame toekomst en verder

Sinds de introductie in 2013 groeide Cool Chemistry uit tot een hoeksteen van duurzaamheid. In 2022 ging het nog een stap verder met de introductie van EPIC (Enzymatic Process Innovation by Christeyns). Door nieuwe chemie te combineren met innovatieve technologie, ontwikkelde Christeyns een detergentsysteem dat zich richt op het verminderen van afvalwatervervuiling door middel van enzymentechnologie.

EPIC is een veelzijdig reinigingssysteem dat naadloos aansluit op het bestaande Cool Chemistry-concept. Door te upgraden van Cool Care naar Cool EPIC, een sterk geconcentreerd nieuw wasmiddel, en door gebruik te maken van de on-site EPIX-technologie, kunnen enzymenmengsels rechtstreeks in het wasproces worden gedoseerd.

EPIX device

Deze EPIX-unit produceert enzymenmengsels op locatie en doseert deze zeer nauwkeurig en veilig rechtstreeks in de wastunnel of wasmachine

Stay Cool. Be EPIC!

Voor de meer dan 300 wasserijen die momenteel Cool Chemistry gebruiken biedt EPIC een unieke kans. Het biedt niet alleen voordelen zoals een neutrale pH, lagere temperaturen en uitzonderlijke waskracht. Cool Chemistry maakt het ook mogelijk om te voldoen aan afvalwaterstandaarden én het verlaagt de afvalwaterkosten.

Meer weten over hoe deze technologie uw inspanningen op het gebied van duurzaamheid kan versterken? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

 

Authors

Team CHRISTEYNS

Bedrijf gespecialiseerd in voedselveiligheid, gevestigd in België. Met meer dan 25 jaar ervaring biedt Christeyns innovatieve en effectieve oplossingen voor de specifieke hygiëneproblemen van de levensmiddelenindustrie en veehouderijen, door middel van een breed scala aan producten, apparatuur en diensten voor de juiste reiniging en desinfectie van faciliteiten.

Similar Stories