Verbeter de kwaliteit van jouw afvalwater en bespaar kosten dankzij EPIC

Jouw voordelen?

 • Verlaag COD en BOD
 • Bespaar op afvalwaterkosten
 • Voldoe aan strikte afvalwaterlimieten
 • Verwijder doelgericht vlekken met microdosering
 • Verklein uw ecologische voetafdruk

Neem contact op voor meer informatie

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacybeleid and Servicevoorwaarden.

  wastewater

  Het concept

  Enzymatic Process Innovation by Christeyns – of kortweg EPIC – is een innovatief wasconcept gebaseerd op enzymentechnologie. Dankzij deze technologie ben je in staat om de kwaliteit van jouw afvalwater te verbeteren. EPIC zorgt er namelijk voor dat de vuilgraad van het afvalwater (bv. COD, BOD) met 20% tot 30% vermindert.

  Hoe? Door de hoeveelheid oppervlakte-actieve stoffen te verminderen en door biologische enzymenmengsels toe te voegen. Dit resulteert in een betere afvalwaterkwaliteit en dus lagere afvalwaterkosten.

  EPIC is een flexibele oplossing. Dat betekent dat je het vrij eenvoudig kan implementeren in jouw huidige PureSan of Cool Chemistry wasproces, door alleen de wasmiddelen te veranderen. Je behoudt zo niet alleen de voordelen van deze wasprocessen, maar je profiteert ook van de besparingen op jouw afvalwaterfactuur.

  Enzymentechnologie vereist high-tech apparatuur voor microdosering

  Hoe werkt het?

  Werken met enzymen vereist deskundigheid en nauwkeurigheid. Jarenlang onderzoek en testen hebben geleid tot de ontwikkeling van de EPIC was- en doseertechnologie. EPIC-mengsels worden bij de klant geproduceerd en zeer nauwkeurig en veilig, rechtstreeks in de wastunnel of wasmachine gedoseerd. Dit gebeurt door middel van een in eigen beheer ontwikkelde en hoogtechnologische unit, met de naam EPIX. Dankzij deze EPIX-unit kunnen doseringen vanaf 0,05 gram per kilogram textiel worden gedoseerd, afhankelijk van het soort vlek (vb vetvlek) en de vervuilingsgraad.

  Dankzij deze op maat gemaakte EPIC-mengsels is een doelgerichte vlekverwijdering gegarandeerd met minimale chemische impact. Zelfs voor het sterkst vervuilde linnengoed is slechts een kleine dosering nodig. Overdosering uit angst voor herwas is niet meer nodig. EPIC is geschikt voor alle soorten toepassingen zoals horeca, gezondheidszorg, witte werkkleding en restaurantlinnen.

  En vergeet jouw ecologische voetafdruk niet. Omdat enzymen een biologische oorsprong hebben en vanwege de lage doseringen, eindig je met een CO2-voetafdruk die tot 20% lager is in vergelijking met standaard wasprocessen!

  WASTEWATER

  Duurzaam waterbeheer

  Met EPIC implementeer je een integrale benadering van kostenbesparing en verbetering van de afvalwaterkwaliteit. Aangezien EPIC zorgt voor lagere concentraties oppervlakte-actieve stoffen, is verdere waterbesparing nog steeds mogelijk. Deze lagere vuilbelasting van het afvalwater betekent ook een enorm voordeel voor waterbehandelings- en recyclingsystemen zoals “HydRO for laundries”.

  Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons jou helpen de belangrijkste uitdagingen op het gebied van waterbeheer aan te gaan: de kosten van afvalwater en de noodzaak om aan steeds strengere afvalwaterlimieten te voldoen.

  Christophe and St

  Praktijk case: Hoe SLI Blanchisserie het CZV verminderde met EPIC

  Sinds 1997 levert SLI Blanchisserie in de Vendée wasserijdiensten aan een gevarieerd klantenbestand, waaronder bars, hotels, restaurants, ziekenhuizen en autogarages. Net als veel andere bedrijven in de textielverzorgingsindustrie stond het bedrijf echter voor een grote uitdaging toen het moest voldoen aan de strenge Franse regelgeving op het gebied van chemisch zuurstofverbruik ( CZV).

  De uitdaging – In Frankrijk is de maximaal toegestane concentratie van CZV 2000 mgO2/l. Voor SLI was het geen optie om deze limiet te overschrijden. Directeur Stéphane Maurice wist dat actie nodig was: “We hadden niet veel keus, of de wasserij sluiten of een oplossing vinden om de concentratie onder de 2000 mgO2/l te krijgen.”

  De oplossing – “In 2018 bood Christeyns ons een oplossing door het EPIC wasproces te implementeren in onze drie wastunnels. EPIC bestaat uit twee pijlers: een supergeconcentreerd wasmiddel en enzymatische mengsels die ter plaatse worden geproduceerd door de EPIX-unit. Door ons Cool Care wasmiddel te vervangen door Cool EPIC konden we het gebruik van oppervlakteactieve stoffen met 50% verminderen. Bovendien doseert de on-site EPIX-unit enzymatische mengsels in zeer kleine hoeveelheden op basis van het type vlek met een nauwkeurigheid van meer dan 99%.”

  Het resultaat: “We merkten onmiddellijk een daling van het CZV-gehalte, tot ver onder de wettelijke limiet. Bovendien daalde ons schoonwaterverbruik van 6,23 liter/kg linnen naar 5,20 liter/kg, wat ongeveer 6000 m³ water per jaar bespaart.  De kers op de taart? De smetteloze kwaliteit van het linnen!”

  Download de praktijk case
  EPIC is al met succes toegepast in Europa:

  Neem contact op voor meer informatie over EPIC