Zonnecrèmevlekken, één van de verborgen kosten in wasserijen

Zonnecrème is essentieel om de huid te beschermen tegen de schadelijke zomerstraling. Helaas veroorzaken de meeste zonnefilters geeloranje vlekken op textiel, die moeilijk te verwijderen zijn.  Daardoor zijn normale wascycli niet langer doeltreffend en worden wasserijen geconfronteerd met een hoog percentage herwas en een aanzienlijke stijging van de verwerkingskosten.

Waarom zijn zonnecrèmevlekken zo moeilijk te verwijderen?

De belangrijkste reden waarom zonnecrème vlekt, is het chemische ingrediënt avobenzone. Avobenzone is een in olie oplosbaar ingrediënt dat in de meeste zonnebrandformules voorkomt en het volledige spectrum van UVA-stralen absorbeert. Wanneer avobenzone op textiel wordt afgezet, absorbeert het het UV-licht en vormt het een barrière voor de optische witmakers om effectief te kunnen werken tijdens het wassen.

Deze optische witmakers worden aan het wasproces toegevoegd om het textiel witter te maken. In feite absorberen ze het UV-licht en zetten het om in zichtbaar licht.

   

Onder UV-licht bekeken, kunt u zien dat de optische witmakers geen effect hebben op de vlekken van het zonnebrandmiddel.

Niet alleen verhindert avobenzone dat de optische witmakers effectief werken, het ingrediënt reageert ook met de ijzermineralen in het water tijdens het wassen. Vandaar de roestige vlekken op de stoffen. Vooral regio’s met hard water zullen meer vlekken krijgen. Ook synthetische stoffen zijn gevoeliger voor dit soort vlekken dan natuurlijke vezels, zoals katoen.

Hoe behandel je vlekken van zonnecrème?

Om vlekken van zonnecrèmemiddelen met succes uit stoffen te verwijderen, is het belangrijk eerst de UV-filter te verwijderen. Dit gebeurt met een krachtige ontvetter. Christeyns’ Mulan Solar is zo’n ontvetter. Het bevat een uniek mengsel van oppervlakte-actieve stoffen, die zich aan het textiel hechten en de UV-filter uit de stof verwijderen. Zodra de UV-filter is verwijderd, kunnen de optische witmakers hun werk doen. Het resultaat is dat het textiel opnieuw witter wordt.

Ten tweede, om de interactie met de metaalionen in het water te vermijden, adviseren deskundigen om tijdens het wasproces sekwestranten toe te voegen. Sekwestranten binden zich aan deze metaalionen en voorkomen dat ze de reinigende werking van het detergent verstoren. Smart Complex is een voorbeeld van zo’n sekwestrant. Het is een complex mengsel van sekwestrerende en antigrijsmiddelen. Naast het verbeteren van de reinigingsprestaties kunnen sekwestranten ook helpen de levensduur van kleding en stoffen te verlengen door de opbouw van minerale afzettingen op de vezels te voorkomen.

 

 

 

 

 

Het resultaat na het aanbrengen van Mulan Solar + Smart Complex: zonnecrèmevlekken zijn geen probleem meer. Deze foto’s tonen het resultaat bij zowel daglicht als UV-licht.

Hoe kan Mulan Solar helpen uw productiviteit te verbeteren? 

Mulan Solar is een krachtige ontvetter die speciaal is ontwikkeld om zonnecrèmevlekken te verwijderen. Door Mulan Solar in het wasproces te doseren worden normale wascycli weer effectief en daalt het aantal herwasbeurten, waardoor de verwerkingskosten dalen.

Bent u die zonnecrèmevlekken ook zat?! Neem contact op met uw Christeyns expert voor meer informatie over de voordelen van Mulan Solar.

 

 

Authors

Team CHRISTEYNS

Bedrijf gespecialiseerd in voedselveiligheid, gevestigd in België. Met meer dan 25 jaar ervaring biedt Christeyns innovatieve en effectieve oplossingen voor de specifieke hygiëneproblemen van de levensmiddelenindustrie en veehouderijen, door middel van een breed scala aan producten, apparatuur en diensten voor de juiste reiniging en desinfectie van faciliteiten.

Similar Stories