Woman in Science 2021

Wist je dat minder dan 30% van alle onderzoekers ter wereld vrouw is? Christeyns wil die kloof dichten. Vrouwen met een wetenschappelijke achtergrond werken niet alleen in onze wetenschapsgerelateerde functies als R&D en productie, maar ook in commerciële en technische functies in onze verschillende vestigingen wereldwijd. Hilde Dosogne werkt als Regulatory Affairs Manager in ons hoofdkwartier in Gent.

Waarom heb je beslist om wetenschappen te studeren?
Hilde: “Ik ben al van jongs af aan geïnteresseerd in biologische wetenschappen. Ik werd geïnspireerd door een vriend van mijn ouders die verre reizen maakte en steeds naar huis kwam met prachtige natuurreportages. Ik wilde leren hoe planten groeien en hoe biologische systemen functioneren.”

Wat heb je gestudeerd/welk diploma heb je behaald?
Hilde: “Ik ben bio-ingenieur en heb daarnaast nog een Ph.D. in de diergeneeskunde op zak. Daarnaast ben ik Europees Geregistreerd Toxicoloog (ERT).”

Waarom werk je graag in een wetenschappelijke job?
Hilde: Ik ben voortdurend op zoek naar een intellectuele uitdaging. Ik vind het interessant om dingen tot op de bodem uit te zoeken.”

Op welke manier zou je je baan wetenschappelijk omschrijven?
Hilde: Mijn job is in vele opzichten wetenschappelijk. Ik evalueer de fysische en chemische eigenschappen van onze producten. Ik organiseer ook studies om de doeltreffendheid van onze ontsmettingsmiddelen tegen schadelijke biologische organismen, zoals het coronavirus, te evalueren. Anderzijds evalueer ik ook de mogelijke schadelijke effecten van onze producten op de mens en het milieu, om de geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen of milieumaatregelen te bepalen. Ik waak over de veiligheid van onze producten door regelmatig te controleren of ze geen “zeer zorgwekkende stoffen” bevatten, die door het Europees agentschap voor chemische stoffen ECHA zijn geïdentificeerd. Het is het beleid van Christeyns om dergelijke stoffen te vervangen als ze zouden voorkomen.”