Christeyns lanceert nieuw, kostenbesparend ozonconcept voor on-premise wasserijen

Christeyns kondigt met trots de lancering aan van Rapid-O, een totaalconcept bestaande uit een ozongenerator en speciale chemie, gecombineerd in een wasproces. De synergie tussen de ozon en de producten resulteert in efficiëntieverbeteringen en een ultiem gevoel van zachtheid voor bewoners van bejaardentehuizen of hotelgasten. Wassen met koud water, minder sorteren, lagere energiekosten en een grotere wascapaciteit? Niet langer een droom!

Wat is Rapid-O?

Het gebruik van gespecialiseerde wasproducten in combinatie met ozon is uniek in de markt. Christeyns ontwikkelde speciaal de Rapid-O producten om de voordelen van ozon in het wasproces te versterken. Samen met een compacte en zeer efficiënte ozongenerator maakt het concept het mogelijk om op lage temperaturen en met kortere cycli te wassen. Dit verhoogt de wascapaciteit, verlengt de levensduur van het textiel en resulteert in een uitstekende zachtheid en witheid.

Wat is ozon?

De anorganische molecule O3, trioxygeen of ozon is een gas dat bestaat uit 3 zuurstofatomen. Het extra zuurstofatoom in de ozonmolecule maakt het een minder stabiel gas dan het diatomische O2 (dioxygeen, algemeen bekend als zuurstof), maar bewijst ook zijn voordelen tijdens het wasproces. In contact met water, wasproducten en vervuild textiel scheidt het extra atoom zich af van zijn oorspronkelijke molecuul. Het is dan vrij om zich te verbinden met andere chemische verbindingen zoals bleekmiddel of vuil. De koppeling van het extra zuurstofatoom met andere moleculen maakt het wasproces sneller, efficiënter en milieuvriendelijker. Het ozongas is dus een echte booster in het wasproces:

  • Het vervangt het gebruik van warmte
  • Het versnelt de vernietiging van vuil
  • Het versnelt het werk van water en chemie
Apparatuur en specificaties

Rapid-OHet systeem doseert een zeer lage hoeveelheid ozon (slechts 0,2-0,4ppm) die continu in de werkende wasmachines wordt geïnjecteerd. Er is geen batch systeem of aparte tank zoals vaak het geval is op de markt. Deze lage en continue stroom ozon zorgt voor optimale veiligheid en een gegarandeerde stabiele kwaliteit.

Het dient gezegd dat ozongenererende systemen worden geleverd met de nodige veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat werknemers schade ondervinden van blootstelling aan ozon. Daarom moet de ozongenerator een betrouwbaar en veilig systeem zijn dat op de juiste manier wordt geïnstalleerd en gebruikt. Christeyns kan u meer informatie geven over de ingebouwde beveiligingen en zal altijd assisteren bij de installatie van de Rapid-O apparatuur.

Producten

De Rapid-O producten maken deel uit van een multicomponent systeem. De chemicaliën moeten samen met de ozongenerator worden gebruikt om de voordelen van de ozon in het wasproces te maximaliseren. Het combineert een wasmiddel en alkali booster met een bleekmiddel desinfectiemiddel. Deze 3 producten zijn essentieel voor de doeltreffendheid van het systeem. Ze openen de textielvezels om zachtheid te creëren, versterken het blekende effect en verbeteren het vermogen om vlekken te verwijderen.

  1. Rapid-O Wash: wasmiddel voor het verwijderen van vlekken bij lage temperaturen (20°C) op zowel gekleurde als witte stoffen.
  2. Rapid-O Boost: mengsel van alkaliën, sekwestratie- en antigrijsmiddelen om de werking van het wasmiddel in het wasproces te versterken.
  3. Peracid Forte: bleekmiddel op basis van perazijnzuur met antibacteriële, -schimmel- en -virale hygiënische eigenschappen.

Voor middelmatig tot sterk vervuild linnengoed wordt aanbevolen een extra ontvetter te gebruiken om een optimale vlekverwijdering te garanderen. De Rapid-O ontvetter is een zachte, maar zeer effectieve waskrachtversterker. Het zorgt voor een uitstekende vlekverwijdering, langer wit en heldere kleuren. Met Rapid-O Ontvetter is een hogere machinebelasting mogelijk. Het product is speciaal ontwikkeld voor toepassing bij lage temperaturen.

Last but not least is het gebruik van een wasverzachter niet nodig bij een wasproces met ozon, omdat de ozon al zorgt voor een groot verzachtend effect door de textielvezels te openen. De ozon neutraliseert ook alle slechte geuren en zorgt voor een fris gevoel. Een wasverzachter wordt soms gevraagd om zijn parfum.

 

Kenmerken en synergie

De combinatie van ozon en Rapid-O producten in een specifiek wasproces creëert synergieën op verschillende niveaus. Dit effect kan niet worden bereikt met traditionele wasprogramma’s zonder te veel in te leveren op water, energie en wasproducten.

  1. Een van de belangrijkste voordelen van het concept is het wassen op lage temperaturen (20°C-30°C). Doordat de opwarmtijd wordt verkort, wordt bespaard op energiekosten en wordt de duur van de wascyclus verkort. Kortere wascycli impliceren een grotere capaciteit van de wasmachines, waardoor de productiviteit van de wasserij toeneemt.
  2. De toegevoegde ozon verbetert de vlekverwijderings- en bleekcapaciteit in de Rapid-O wasprocessen. De combinatie van ozon en perazijnzuur (Peracid Forte) doet wonderen. Het opent de textielvezels, waardoor ingebedde minerale deeltjes en chemische afzettingen vrijkomen en worden afgebroken. Het verhoogt ook het bleekvermogen van wit linnen. In combinatie met Rapid-O ontvetter wordt zelfs zwaar vervuild textiel bevrijd van zijn hardnekkige vlekken.
  3. Koud wassen betekent een zachtere wascyclus voor uw kleding en dus een langere levensduur van het textiel. Naast een uitstekende witheid zorgt de ozon ook voor een superieure zachtheid omdat de textielvezels maximaal worden geopend.
  4. Last but not least kan de bewerking en verwerking aanzienlijk worden verbeterd. Het Rapid-O concept vereist alleen sortering tussen wit en gekleurd textiel. Dit bespaart uw personeel heel wat voorbereidingstijd. Vervolgens wordt het opnieuw wassen tot een minimum beperkt dankzij de uitstekende vlekverwijdering. Deze twee aspecten vereenvoudigen de workflow aanzienlijk en besparen op operationele kosten.

 

Rapid-O in de praktijk

Wanneer we een gemiddeld standaard wasproces vergelijken met het Rapid-O wasproces zien we dat deze laatste bijna 50% meer wascapaciteit creëert. Water- en energiekosten worden verlaagd door te wassen op lagere temperaturen, kortere wascycli en minder spoelcycli.

 

Meer specifiek bleek tijdens een testcase met een Italiaanse klant die gespecialiseerd is in het reinigen van moppen dat de levensduur van moppen aanzienlijk toeneemt bij het wassen met het Rapid-O proces en de producten. De levensduur van de moppen werd bijna verdrievoudigd. Zelfs na 1080 wasbeurten werden de textielvezels niet aangetast en konden vlekken effectief worden verwijderd. De gebruiker kon nog steeds echte zachtheid ervaren en er waren geen slechte geuren waarneembaar.

* Het proces werd gevalideerd volgens de ISO 14698-1: 2003 norm door een onafhankelijk laboratorium.

Voor wie?

Het Rapid-O systeem is perfect geschikt voor on-premise wasserijen die hun efficiëntie willen verbeteren en kosten willen besparen. Met een specifiek wasproces voor wit textiel, gekleurd textiel, dweilen, hotellinnen of badhanddoeken biedt Rapid-O een oplossing voor verschillende soorten textiel in verschillende sectoren: van kleine hotelwasserijen en wellness tot bejaardentehuizen, verzorgingstehuizen en sportcentra.

Graag meer weten? Neem dan contact op met uw lokale Christeyns vertegenwoordiger voor meer informatie!