Alles wat je moet weten over polyquaterniumvlekken

Polyquaterniumvlekken zijn een hardnekkig probleem voor commerciële wasserijen. De boosdoener is een conditioneringsingrediënt dat polyquaternium-7 heet. Dit polymeer hecht zich aan stoffen en veroorzaakt niet te verwijderen donkere vlekken. Als gevolg daarvan worden wasserijen geconfronteerd met de kosten van frequente vervanging van textiel.

Het doel van deze blogpost is dit probleem te helpen begrijpen en aanpakken, en effectieve manieren te vinden om het probleem te beperken.

Wat is polyquaternium? 

Polyquaternium is een groepsnaam voor kationische conditionerende polymeren die worden gebruikt in haar- en huidverzorgingsproducten. Een van deze polymeren is polyquaternium-7. Het polymeer wordt gebruikt om beschadigde delen van het haar te bevochtigen, glad te maken en af te sluiten, statische elektriciteit te elimineren en het haar een zijdeachtig gevoel te geven.

Hairw with and without polyquat

Microscopisch beeld van haar zonder polyquaternium-7 (foto 1 ) en met polyquaternium-7 (foto 2)
Polyquaternium-7 op textiel

In theorie komt shampoo of douchegel niet rechtstreeks in contact met textiel. Maar uit tests is gebleken dat de beschermende film die na het wassen met een product dat polyquaternium-7 bevat op het haar of de huid achterblijft, tijdens het drogen gedeeltelijk door de handdoek wordt afgeveegd. Bijgevolg bevat dit textiel resten van de polyquaternium-7-verbinding. Deze resten maken als zodanig geen vlekken op het textiel, omdat polyquaternium-7 transparant en kleurloos is. Dit maakt het voor wasserijen moeilijk om met polyquaternium-7 bevlekt textiel vóór het wassen te identificeren.

Polyquaterniumvlekken op gewassen linnen

Polyquaternium-7 is een molecuul met een zeer hoog molecuulgewicht dat bestaat uit tot miljoenen herhaalde verbonden eenheden, elk positief geladen.

formula polyquat-7

Door de grootte van de molecule en het hoge aantal positieve ladingen zal het zich sterk verbinden met de negatief geladen textieloppervlakken. Door de permanent positieve lading van de quaternaire ammoniumgroepen zal polyquaternium-7 fungeren als een echte “vuilmagneet” voor het voornamelijk negatief geladen vuil, stof of kleurstofdeeltjes in het waswater, met als gevolg donkere vlekken op het gewassen textiel.

Wastests

Het R&D-team van Christeyns verzamelde shampoos en douchegels die door hotelketens worden gebruikt en kleurde het textiel met 30 soorten. Van deze 30 geteste producten bevatten 29 producten polyquaternium-7, één niet-polyquaternium bevattend product werd opgenomen als referentie. Het experiment werd herhaald met verschillende wasprogramma’s.

Towel with stains
Bij elk gebruikt wasprogramma verschenen 29 donkere vlekken waar de polyquaternium-7 bevattende producten werden toegepast, en geen vlekken waar het referentieproduct werd toegepast.

 

 

 

Hoe vermijd je deze vlekken?

Door de zeer sterke binding tussen de polyquaterniumfilm en het vuil is het bijna onmogelijk de vlekken te verwijderen. Daarom is de beste aanpak de oorsprong van het probleem aan te pakken en het gebruik van polyquaterniumhoudende producten te vermijden.

Uit een marktonderzoek van Christeyns in Nederland is gebleken dat 30% van de in hotels verkrijgbare haar- en huidverzorgingsproducten polyquaternium-7 bevat. Horecaklanten zijn zich vaak niet bewust van het potentiële probleem dat polyquaternium bevattende haar- en huidproducten kunnen veroorzaken. Door hen te adviseren de formulering van hun shampoo en douchegel te wijzigen in producten die geen polyquaternium bevatten, worden deze vlekken onmiddellijk opgelost.

Een andere oplossing voor deze hardnekkige vlekken is een preventieve aanpak. De R&D-experts van Christeyns bedachten een oplossing om dit soort vlekken te voorkomen: Smart Shield. Smart Shield, een speciale vloeistof die als additief in de voorwas wordt gedoseerd, neutraliseert de positieve lading van het polyquaternium-molecuul, waardoor de aantrekkingskracht van het negatief geladen vuil en de vorming van de vlekken worden voorkomen.

Kent u deze donkere vlekken maar al te goed? Aarzel niet en neem contact op met uw Christeyns expert om meer te weten te komen over Smart Shield.

 

 

Authors

Team CHRISTEYNS

Bedrijf gespecialiseerd in voedselveiligheid, gevestigd in België. Met meer dan 25 jaar ervaring biedt Christeyns innovatieve en effectieve oplossingen voor de specifieke hygiëneproblemen van de levensmiddelenindustrie en veehouderijen, door middel van een breed scala aan producten, apparatuur en diensten voor de juiste reiniging en desinfectie van faciliteiten.

Similar Stories