Duimen voor onze Belgische roeiers op De Spelen

De door Christeyns gesteunde Belgische roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe nemen deel aan de Olympische Spelen in Tokio. Hun eerste wedstrijd vindt er plaats op 24 juli. We zetten even alles op een rijtje – van hun voorbereiding op de Spelen tot wat Tim en Niels met onze steun doen.

Het duo Belgische roeiers, neemt deel aan de 2000 meter in de lichte dubbeltwee, de laagste gewichtsklasse waar men in teams van twee deelneemt. We vroegen hen hoe ze zich hierop voorbereid hebben. Niels deelt: “Het EK hebben we jammer genoeg moeten missen door ziekte van Tim. Erna hebben we een vlekkeloos parcours afgelegd in voorbereiding op de Spelen. Na het EK hebben we een stage afgewerkt in Italië om ons voor te bereiden op de tweede wereldbeker. Daar zijn we op een vijfde plaats geëindigd. Erna gingen we nog op verschillende stages, zowel in Italië als België.”

“We houden ervan om veel tijd in onze vertrouwde omgeving door te brengen”, gaat Tim verder, “en kiezen daarom trainingsplaatsen waar we al jaren komen. Voor onze laatste stage trokken we naar Hazewinkel-Willebroek. Dat deden we met onze belofteploeg om samen met hen wat sparringsessies af te werken. Op 7 juli zijn we dan vertrokken naar Japan en nu werken we hier in Itako onze allerlaatste stage voor de Spelen af.”

Een dag uit het leven gegrepen

Hoe ziet een typische stagedag eruit voor de roeiers? Ze staan op om 7 uur en hebben hun eerste training om 9 uur. Dit is de zwaarste watertraining van de dag. Na de lunch doen ze een middagdutje. Een tas koffie – Tim en Niels zijn grote koffieliefhebbers – stoomt hen klaar voor de tweede training om 15u30, een duurtraining op het water of op de fiets. Die sluiten ze af door te stretchen. Bedtijd is om 22u30.

Een wedstrijddag ziet er dan weer heel anders uit. Om jou een beeld te geven, schetsen we de planning van 24 juli, hun eerste wedstrijddag op de Olympische Spelen:

 • Vier uur voor de start van de wedstrijd gaat de wekker af.
 • Zonder ontbijt zweten op de fiets om het laatste watergewicht te verliezen.
 • Twee uur en half voor de wedstrijd vertrekken Niels en Tim naar de baan.
 • Twee uur voor de wedstrijd wordt het duo gewogen. In de lichte dubbeltwee, mogen de roeiers samen gemiddeld 70 kg wegen. Voor de komende wedstrijd houdt dit in dat Niels 67,8 kg en Tim 72,2 kg weegt.
 • Na het wegen meteen eten en terug hydrateren.
 • Een uur en een kwart voor de wedstrijd gaat de opwarming van start.
 • 40 minuten voor de wedstrijd staan Tim en Niels klaar aan hun boot om op het water te gaan.
 • Kort voor de wedstrijd geven ze elkaar nog een korte peptalk.
 • De wedstrijd, gevolgd door afkoelen en stretchen – deels op en deels uit het water.
Strikte trainingen en voeding

Bij zo’n strak dagelijks schema hoort natuurlijk een vast trainings- en voedingsplan. Het trainingsschema van Tim en Niels ziet er zo uit:

 • Zeven dagen op zeven trainen, met twee halve rustdagen.
 • Twee dagen van de zeven hebben ze drie trainingen per dag.
 • Per week gaan ze zo twee keer lopen, hebben ze twee lange fietstrainingen, twee krachttrainingen en één buikspiertraining. Tijdens de overige trainingen vind je Tim en Niels op het water in hun boot.

Hun voedingsschema is opgesteld in overleg met een diëtiste en is afgestemd op hoe belastend de trainingen zijn. Tijdens dagen met krachttrainingen eten ze bijvoorbeeld meer eiwitten dan op andere dagen.

Heel soms zeuren en het strakke voedingsschema doorbreken mag wel eens. Het favoriete cheat meal van Niels is dan… ijs! En dat mag eender welk ijs zijn waar hij op dat moment toegang toe heeft. Tim zijn verkozen cheat meal bestaat dan weer uit stroopwafels. En als er even geen voedingsschema is? Dan is Tim z’n lievelingseten zelfgemaakte pizza met chorizo. Niels eet het liefst zelfgemaakte pannenkoeken met confituur of stroop.

Verwachtingen van de Spelen

Na al die voorbereiding vroegen we ons af hoe Tim en Niels tegenover hun eerste wedstrijd op de Olympische Spelen staan? Ze zijn er helemaal klaar voor! We laten ze graag zelf aan het woord: “We hebben heel veel zin in de Olympische Spelen. Dankzij onze goede voorbereiding, voelen we ons klaar om te starten. De laatste weken zijn de puntjes op de i gezet. We kunnen onszelf niets verwijten en wat het resultaat ook wordt, we hebben er alles aan gedaan om het best mogelijke resultaat te bereiken,” aldus Tim en Niels.

Hoe ziet de toekomst eruit voor onze Belgische roeiers?

Na de Olympische Spelen is het voor Tim en Niels tijd voor een welverdiende vakantie. Ze gaan dan genieten van wat tijd zonder roeien (toch voor even).

Boodschap aan Christeyns

Niels en Tim gaven een persoonlijke boodschap mee voor ons: “Dankzij jullie steun de afgelopen drie jaar hebben we ons extra goed kunnen voorbereiden. We hebben extra stages kunnen organiseren, extra recovery-materiaal kunnen voorzien en nog veel meer kunnen doen met jullie steun. We zijn jullie daar ongelofelijk dankbaar voor. We kijken ernaar uit om België te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. We zakken met veel vertrouwen af naar Tokio en dat is mede dankzij jullie.”

We wensen onze Belgische roeiers, Tim en Niels, erg veel succes op de Olympische Spelen en zullen met z’n allen duimen!